مرکز پیوند مغز استخوان;
لنفوم، مولتیپل میلوما، لوسمی های حاد (به میزان کمتر لوسمی های مزمن)، کم خونی آپلاستیک و سایر نارسایی های مغز استخوان، هموگلوبینوپاتی ها، بیماری های میلودیسپلاستیک و میلوپرولیفراتیو مزمن را با پیوند سلول های بنیادی با موفقیت درمان می کند.

سلول بنیادی چیست؟
سلول های بنیادی سلول های غیرتخصصی یا تمایزی یافته ای هستند که عملکرد خاصی را به دست نیاورده اند و توانایی تقسیم و تجدید خود را به صورت نامحدود دارند. آنها سلول های اصلی هستند که تمام بافت ها و اندام های بدن ما را تشکیل می دهند. سلول‌های بنیادی خونساز سلول‌هایی هستند که گلبول‌های قرمز (گلبول‌های قرمز)، گلبول‌های سفید (گلبول‌های سفید) و پلاکت‌ها را تولید کرده و به جریان خون رها می‌کنند. در مغز استخوان و بند ناف و به میزان کمتری در خون محیطی فراوان است.
این یک فرآیند بسیار چالش برانگیز و استرس زا برای بیماران پیوند سلول های بنیادی، بستگان آنها و پزشکان است. با این حال، با ارائه یک زندگی جدید به بسیاری از بیماران مانند سرطان خون، سرطان غدد لنفاوی عود کننده، سرطان مغز استخوان که تا مدت کوتاهی هیچ درمانی نداشت و حتی می‌توانست کشنده باشد، چراغ امیدی بوده است.

در محدوده پیوند مغز استخوان که در واحد مرکز پیوند مغز استخوان اعمال می‌شود، پیوند اتولوگ (خودپیوند)، پیوند آلوژنیک (کاملاً سازگار) از سایر اهداکنندگان یا خانواده‌ها و اهداکنندگان هاپلودیکال (نیمه همسان) انجام می‌شود. مراکز پیوند مغز استخوان بیمارستان های ما به بیماران اطفال و بزرگسالان خدمات رسانی می کنند. جمع آوری سلول های بنیادی و مغز استخوان، مرتب سازی و پردازش سلول های جمع آوری شده با فرآیندهای مختلف در آزمایشگاه های مراکز پیوند مغز استخوان بیمارستان های ما انجام می شود. معاملات و تجزیه و تحلیل سلامت اهداکنندگان و گیرندگان در مرکز پیوند مغز استخوان انجام می شود.

kemik-iligi-nakli-02.jpg
kemik-iligi-nakli-01.jpg

1- سلول بنیادی

پیوند مغز استخوان به عنوان پیوند سلول های بنیادی نیز شناخته می شود. این عمل پیوند سلول های بنیادی سالم است که از خود بیمار یا یک اهداکننده سازگار دیگر، یعنی اهداکننده، به منظور جمع آوری مجدد سلول های بنیادی آسیب دیده مغز استخوان گرفته شده است.

قبل از پیوند مغز استخوان، درمان دارویی و شیمی درمانی برای درمان سلول های بنیادی آسیب دیده اعمال می شود. پس از این درمان ها، سلول های بنیادی سالم از اهداکننده بیمار یا خود او گرفته می شود. سلول ها از طریق یک کاتتر وارد ورید گردن، شبیه به انتقال خون، منتقل می شوند. معمولاً در زمان پیوند حال بیماران خوب است. در ماه اول پس از پیوند سلول های بنیادی، بیمارانی که پیوند مغز استخوان انجام داده اند، عوارض جانبی زیادی را تجربه می کنند. این عوارض توسط پزشک متخصص پیگیری می شود و داروهایی که برای کاهش این عوارض مفید هستند تجویز می شود. سلول های بنیادی شروع به تولید سلول های خونی جدید در مغز استخوان می کنند و بلافاصله پس از پیوند، سیستم ایمنی بدن بیمار را بازسازی می کنند.

2- بیماری های مغز استخوان

پیوند مغز استخوان یا سلول های بنیادی روشی است که برای درمان سرطان و بسیاری از بیماری هایی که باعث ایجاد تفاوت در سیستم لنفاوی و خونی می شوند، استفاده می شود.

الف) بیماری لوسمی حاد میلوبلاستیک

مونوسیت ها و گرانولوسیت ها که لکوسیت هایی را تشکیل می دهند که با بیماری های مغز استخوان مبارزه می کنند، بلاست ها، یعنی سلول های جوان در مغز استخوان را تشکیل می دهند. این سلول های جوان در طول زمان رشد می کنند و نقش مهمی در سیستم ایمنی دارند. یافته ها در بیماری لوسمی میلوبلاستیک حاد، در نتیجه ناهنجاری مشاهده شده در دوره بلوغ سلول های بلاست، سلول هایی که نمی توانند سطح طبیعی خود را حفظ کنند، نمی توانند وظایف خود را در سیستم ایمنی همراه با جمع آوری سلول ها در مغز استخوان انجام دهند. و خون مرکز پیوند مغز استخوان این یافته ها را بیماری لوسمی میلوبلاستیک حاد می نامد. علائم شامل تنگی نفس، ضعف، خستگی، تب، درد استخوان، کبودی روی پوست، خونریزی لثه و خونریزی بینی است. تشخیص با آسپیراسیون مغز استخوان، بیوپسی مغز استخوان، آزمایشات ژنتیکی و اسمیر محیطی انجام می شود. درمان پیوند مغز استخوان و شیمی درمانی است.

ب) بیماری آمیلوئیدوز اولیه

این بیماری ناشی از تجمع نامنظم پروتئین های تولید شده توسط مغز استخوان در اندام ها است. علائم شامل تنگی نفس، خستگی، مشکلات پوستی، اسهال، اختلالات ریتم قلب، کاهش وزن، بزرگ شدن زبان و مشکلات معده و روده است. تشخیص در واحد مرکز پیوند مغز استخوان ما با ECG، بیوپسی، ادرار و آزمایش خون بسته به ناحیه انجام می شود. درمان پیوند مغز استخوان و شیمی درمانی است.

ج) بیماری آنمی آپلاستیک

این بیماری زمانی رخ می دهد که به دلیل تعداد بسیار کمی سلول های بنیادی جوان نابالغ به نام خون ساز در مغز استخوان، خون کافی تولید نشود. عللی مانند تولد، مصرف سموم، قرار گرفتن در معرض تابش بیش از حد، اختلالات بافتی، بارداری، عفونت ها باعث کم خونی آپلاستیک می شوند. علائم شامل خستگی، ضعف، تنگی نفس، تب و عفونت است. تشخیص در نتیجه آزمایشات ژنتیکی، آسپیراسیون مغز استخوان، بیوپسی، شمارش خون، آزمایشات سرولوژیکی و آزمایشات بیوشیمیایی انجام می شود. در واحد مرکز پیوند مغز استخوان ما، درمان با پیوند مغز استخوان و داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی انجام می شود.

د) هموگلوبینوری شبانه حمله ای

این بیماری ناشی از متلاشی شدن گلبول های قرمز خون به نام گلبول های قرمز و همچنین حذف هموگلوبین است که به خون ما رنگ قرمز می دهد و هم اکسیژن و هم دی اکسید کربن را از بدن فرد از طریق ادرار حمل می کند و باعث می شود انسداد عروق در نتیجه انعقاد در وریدها. علائم عبارتند از تپش قلب، تب، انسداد عروق، خستگی، درد سینه، کمر، سر و معده. تشخیص با آنالیز ادرار، آزمایش‌های بیوشیمیایی و فلوسیتومتری در واحد مرکز پیوند مغز استخوان ما انجام می‌شود. درمان آن با سوسپانسیون گلبول های قرمز، پیوند مغز استخوان، درمان آنتی بادی مونوکلونال و داروهای حاوی آهن انجام می شود.

ه) لنفوم هوچکین

سرطانی است که در سیستم لنفاوی بدن ایجاد می شود و با بسیاری از بیماری ها و عفونت ها مبارزه می کند. بسیاری از بیماری ها مانند ایدز، ویروس هرپس انسانی و سرخک باعث ایجاد لنفوم هوچکین می شوند. علائم این بیماری تعریق شبانه، خارش، کاهش وزن، کاهش اشتها، تورم زیر بغل، گردن یا کشاله ران، بزرگ شدن کبد یا طحال است. تشخیص با توموگرافی کامپیوتری، سونوگرافی، PET-CT، بیوپسی، بیوشیمیایی و آزمایش خون خون انجام می شود. در سیر بیماری بیوپسی مغز استخوان انجام می شود. درمان رادیوتراپی، شیمی درمانی و مغز استخوان، یعنی پیوند سلول های بنیادی در واحد مرکز پیوند مغز استخوان ما است.

و) لنفوم غیر هوچکین

این نوعی سرطان است که در سیستم های لنفاوی که وظیفه تقویت ایمنی بدن را بر عهده دارند، رخ می دهد. شرایطی مانند قرار گرفتن در معرض آفت کش ها، بیماری های ویروسی، برخی داروها، قرار گرفتن در معرض گازهای سمی باعث بروز این بیماری می شود. علائم شامل کاهش وزن، تب، تعریق شبانه، ضعف، زخم روی پوست و تورم قابل لمس در زیر بغل، گردن یا کشاله ران است. روش های تشخیص و درمان مشابه سرطان لنفوم هوچکین است.

ز) سندرم های میلودیسپلاستیک

با ناهنجاری زمان تولید سلول های خونی جدید در مغز استخوان، بلوغ سلول ها در مغز استخوان دشوارتر می شود. این بیماری که عموما در سنین بالاتر بروز می کند با ایجاد کمبود پلاکت و لکوسیت باعث کم خونی در بدن می شود. با پیشرفت بیماری، می تواند به سرطان خون تبدیل شود. علائم شامل تعریق شبانه، ضعف، کاهش وزن غیرطبیعی، کبودی روی پوست و تب به دلیل عفونت است. تشخیص با آزمایش‌های ژنتیکی، شمارش خون و آسپیراسیون مغز استخوان یا بیوپسی در واحد مرکز پیوند مغز استخوان ما تعیین می‌شود. درمان آن با دارو، سوسپانسیون گلبول های قرمز و پیوند سلول های بنیادی انجام می شود.

ح) بیماری مولتیپل میلوما

سرطانی است که در اثر تکثیر بیش از حد و کنترل نشده سلول های پلاسما در سیستم ایمنی ایجاد می شود. این بیماری که عموما در سنین بالاتر بروز می کند باعث شکستگی استخوان ها، تضعیف سیستم ایمنی و نارسایی کلیه می شود. علائم شامل تب، کسالت، کاهش اشتها، کاهش وزن، کمردرد، درد استخوان و نارسایی کلیه است. تشخیص در واحد مرکز پیوند مغز استخوان ما با اسکن استخوان، آسپیراسیون مغز استخوان، آنالیز ادرار، آزمایش‌های بیوشیمیایی و هماتولوژیک، الکتروفورز پروتئین و الکتروفورز ایمونوفیکساسیون انجام می‌شود. درمان رادیوتراپی، شیمی درمانی و پیوند سلول های بنیادی است.

ط) لوسمی میلوسیتیک مزمن

وجود لکوسیت‌هایی است که سیستم ایمنی را تشکیل می‌دهند، سلول‌های بیش از حد بالغ در خون. در این نوع سرطان که مشکلات ژنتیکی بسیار موثر است، تعداد گلبول های قرمز، گلبول های سفید و پلاکت خون بسیار زیاد است. علائم شامل درد، خستگی و تعریق است. تشخیص با اسمیر محیطی، شمارش خون، برخی آزمایشات ژنتیکی و آسپیراسیون مغز استخوان است. درمان آن در واحد مرکز پیوند مغز استخوان ما با دارو و پیوند مغز استخوان در بیماران مقاوم انجام می شود.

ی) بیماری لوسمی لنفوسیتی مزمن

این یک بیماری سرطانی است که زمانی رخ می دهد که ساختار طبیعی لنفوسیت ها در سیستم ایمنی مختل شده و بیش از حد در بدن بیمار تجمع می یابد. لنفوسیت‌ها که ساختارشان تحلیل رفته است، به سیستم ایمنی کمک نمی‌کند و همچنین از تولید گلبول‌های قرمز و پلاکت‌ها جلوگیری می‌کند. علائم آن کاهش وزن، ضعف، خستگی، تب، بزرگ شدن طحال و کبد، تورم در کشاله ران، زیر بغل و گردن است. تشخیص با شمارش خون، فلوسیتومتری، اسمیر محیطی، آزمایشات ژنتیکی و آسپیراسیون مغز استخوان انجام می شود. درمان ایمونوتراپی، شیمی درمانی، رادیوتراپی و پیوند سلول های بنیادی در واحد مرکز پیوند مغز استخوان ما است.

ک) هموگلابینوپاتی ها

این یک بیماری ژنتیکی است که به دلیل از هم گسیختگی زنجیره های گلوبین تشکیل دهنده هموگلوبین خون ایجاد می شود.

ل) کم خونی مدیترانه ای، یعنی تالاسمی

این یک بیماری کم خونی است که با مشکلات ژنتیکی که در منطقه مدیترانه شایع تر است به نسل های بعدی منتقل می شود. علائم آن آهن زیاد، نارسایی قلبی، بدشکلی استخوان، بزرگ شدن طحال و اختلال هورمونی است. تشخیص با اسمیر محیطی، شمارش کامل خون و الکتروفورز هموگلوبین در واحد مرکز پیوند مغز استخوان ما است. درمان آن پیوند مغز استخوان، پیوند تعلیق گلبول قرمز و داروهای خاص است.

م) بیماری کم خونی سلول داسی شکل

این یک اختلال ژنتیکی است که در اثر بدتر شدن ساختار هموگلوبین که مسئول حمل اکسیژن به خون است و ناتوانی در انجام وظایف خود و کاهش گلبول های قرمز خون ایجاد می شود. علائم شامل درد قفسه سینه، سکته مغزی، عفونت، درد استخوان، تشکیل سنگ کیسه صفرا و بحران است. تشخیص در واحد مرکز پیوند مغز استخوان ما انجام شد.  اسمیر محیطی، شمارش کامل خون و الکتروفورز هموگلوبین. درمان شامل داروهای خاص، اقدامات پیشگیرانه، پیوند تعلیق گلبول های قرمز و پیوند سلول های بنیادی است.

پیوند سلول های بنیادی چیست؟
فرآیندی است که سلول های بنیادی خونساز سالم به خود شخص (پیوند اتولوگ) یا از اهداکننده سازگار دیگر (پیوند آلوژنیک) به منظور بازسازی سلول های بنیادی مغز استخوان که به دلیل برخی بیماری های خوش خیم یا بدخیم آسیب دیده اند یا عملکرد خود را از دست داده اند. . از آنجایی که مغز استخوان سرشار از سلول های بنیادی است، اولین منبعی بود که در پیوند سلول های بنیادی استفاده شد. با این حال، امروزه سلول های بنیادی مشتق شده از محیط زیست ترجیح داده می شوند زیرا هم برای گیرنده و هم برای اهداکننده ایمن، سریع و کمتر تحریک کننده هستند. در سال های اخیر از سلول های بنیادی به دست آمده از بند ناف در پیوند استفاده می شود.

قبل از پیوند سلول‌های بنیادی، شیمی‌درمانی و/یا دارو برای بیمار انجام می‌شود و مغز استخوان تخلیه می‌شود و سپس سلول‌های بنیادی گرفته شده از خود بیمار یا از یک اهداکننده سازگار با بافت سالم داده می‌شود. پس از این فرآیند، سلول های بنیادی در مغز گیرنده مستقر می شوند، تکثیر می شوند و شروع به تولید سلول های خون ساز می کنند و سلول های خونی جدید تولید می کنند و سیستم ایمنی را بازسازی می کنند. ارزش خون بیمار در عرض 2-4 هفته شروع به بهبود می کند. در همین حال، بیمار توسط پزشک خود به دقت پیگیری می شود. به خصوص در روزهایی که ارزش خون پایین است (گاهی اوقات هر روز)، نیاز به کمک خون و در صورت عفونت، آنتی بیوتیک است. از طرف دیگر، بهبود کامل سیستم ایمنی به زمان بسیار بیشتری نیاز دارد و ممکن است 1 تا 2 سال طول بکشد، به خصوص در پیوند آلوژنیک و بند ناف.